Waraji

I Japan betyder ordet Tabi 足袋 bokstavligen ”en ficka för foten”. Det går att spåra användning av tabi till så tidigt som 1000-talet. Waraji var en enkel sko som liknar dagens populärra flip-flop som användes under den här tiden och tabi formades utefter Waraji så det föll sig naturligt att de separerade stortån med resten av tårna för bekvämlighetens skull. Där uppkom Tabi strumpan.   

Under Kamakura perioden (1400-talet) så tillverkades Tabis mestadels av läder och bars av Samurajer.    

leather tabi
Cottontabi

Under Edo-perioden (1700-talet) blev bomull tabis populärt och tog över hela marknaden vilket öppnade vägen för dagens tabis och jika-tabis.  

Builder tabi

Byggarbetare var de första som ville ha skor där själva barfota känslan fanns kvar trots att de hade skor på sig. Fortfarande idag så använder byggarna jika-tabis där de har full rörlighet och kontroll då de arbetar på tak etc.    

tumblr_inline_mjub66bdIL1qz4rgp

När den västerländska skon introducerades på den Japanska marknaden under 1900-talet var intresset svalt bland den japanska befolkningen. De varma somrarna och den höga fuktigheten var en anledningen men den största anledningen var vanan att bära lätta och nätta skor som var väl formade efter foten och som gav fri rörelse, vilket inte de västerländska gjorde i samma utsträckning.  

Maraton

Så, jika-tabi är här för att stanna och den som väljer att bära dom på sina fötter kommer förstå varför de är så otroligt populära. Denna mycket funktionella och bekväma sko är som gjuten för foten.